sobota, 9 stycznia 2016

Przyprawy, dzięki którym nie przytyjesz w zimie

Według chińskiej medycyny istnieją potrawy/produkty spożywcze, które nas wychładzają lub rozgrzewają od środka. Wierzę, że stosując te rozgrzewające jesteśmy w stanie bardziej zachęcić organizm do oddawania tłuszczu.
 Potwierdziła to nawet moja Pani dietetyk, która kiedyś na moją skargę na nie chudnięcie podczas trwania mrozów(teraz też nic nie ruszyło), wyjaśniła, że gdy jest nam zimno, organizm broni się przed chudnięciem! Cóż, w dobie powszechnego dobrobytu jest to chamstwo ze strony matki natury.




Dlatego by rozgrzać organizm, musimy codziennie jeść ciepłe zupy, a także zalecam picie kawy z cynamonem i kardamonem, herbaty z łyżeczką goździków. Doskonałym zimowym napojem, który rozgrzewa nas od wewnątrz aż miło, jest napar imbirowy.

Zetrzyj kawałek imbiru, i przez sitko przelej wrzątkiem. Gdy nieco wystygnie dopraw sokiem z cytryny i miodem (Uwaga! W zbyt ciepłym napoju dobre właściwości miodu i soku z cytryny giną). Smakuje super. Gdzieś wyczytałam, że powinno się taką miksturę pić na czczo. Wypróbowałam i polecam tylko tym o nie wrażliwych żołądkach.

Częstując nasze kochane ciała każdego dnia taką ilością ciepła, na pewno odwzajemni się dobrą odpornością, a i może spadkiem wagi?


1 komentarz:

  1. Oj, to, to. Chamstwo jak dla mnie wyjątkowe. Mogłaby ta nasza Matka Natura nieco zmodyfikować swoje maniery:)

    OdpowiedzUsuń